Blogit vastaan mediatalot

Pieni viestinnänopiskelija vaihteeksi lukee tenttiin ja kirjoittelee nyt ylös tenttikirjansa herättämiä enemmän ja vähemmän satunnaisia ajatuksia. Luen siis tällä hetkellä Esa Väliverrosen toimittamaa teosta Journalismi murroksessa.

Blogeissa ja isoissa mediataloissa on molemmat omat puolensa. Siinä mielessä tykkään kovasti lukea blogeja, että niiden kirjoittajat eivät yleensä ole taloudellisesti riippuvaisia siitä, mitä he kirjoittavat blogeihinsa ja paljonko blogit saavat kävijöitä. Isommissa mediataloissa ei usein uskalleta tarkastella kriittisesti sisarkonsernien toimintaa, koska se voisi vaikuttaa tuloihin. Ainoa sensuuri monessa blogissa on kirjoittajan sisäinen sensuuri.

Ehkä on harhaanjohtavaa puhua sensuurista, sillä virallisesti sitä ei juuri Suomessa harrasteta. Epävirallisesti kyllä, vähintään siinä mielessä, että kaikki tekstit mediataloissa kulkevat päätoimittajan kautta. Toisaalta tämä asettaa tietynlaisia laatuvaatimuksia teksteille ja tekstien voisi sen perusteella odottaa olevan laadukkaita, noudattavan lakia ja journalismin etiikkaa, mikä on kuluttajan kannalta hyvä asia. Blogeissa puolestaan mikään ei anna takeita laadusta ja lähdeviitteiden käyttö on pitkälti vapaavalintaista.

Toisaalta päätoimittaja ei myöskään halua joutua hankalaan asemaan sen vuoksi, että hänen mediassaan arvostellaan kärkkäästi esimerkiksi jotain heitä rahoittavaa tahoa, tai tahoa, joka tuo rahaa samaan pussiin, kuin media itsekin. Bloggaajilla, vallankaan anonyymeilla sellaisilla, tällaista ongelmaa ei useimmiten ole. Toisaalta anonyymin bloggaajan sidosryhmiä voi olla vaikeampi selvittää, kuin suurten mediatalojen. Erinomaiseen medialukutaitoon kuuluisikin se, että ihmisellä olisi jonkinlainen käsitys siitä, mitkä mediat kuuluvat samaan konserniin, mutta se on luultavasti tavalliselta kuluttajalta hieman liikaa vaadittu.

Oikeastaan lienee virheellistä puhua, että blogit ja mediatalot olisivat jotenkin toisiaan poissulkevia. Kumpikin on vakiinnuttanut paikkansa ihmisten lukutottumuksissa ja on varmaan ihan hyvä, jos lukee molempia ja vielä parempi, jos etsii itse tietoa useammasta eri lähteestä ja näkökulmasta.


Muokkaus: 14.1.

Näitä satunnaisia ajatuksia enemmän saatte varmaan itse teoksen blogeja käsittelevästä artikkelista sivuilta 68-87.

Kommentit

Suositut tekstit