Masturboinnista

Tai pikemminkin sanasta, sanan vallasta ja sukupuolesta. Helsingin Nyt-liite ehdottaa, että suomeen keksittäisiin sana naisten masturboinnille. Ensimmäinen reaktioni asiaan on "Ei.". Sitten asiaa vähän pohdittuani, vastaukseni on "Ei", edelleen.

Se, että masturbointi ja runkkaus mielletään pelkästään miessukupuolelle ominaiseksi toiminnaksi ei tietenkään ole järkevää. Luonnollisesti myös naiset runkkaavat, tyydyttävät itseään, masturboivat, mitä sanaa sitten käytetäänkään ja hyvä siitä on voida puhua.

Oman sanan keksimisen sijaan minusta pitäisi vain rohkeammin alkaa käyttää olemassa olevia sanoja. Tällä hetkellä kaikki suomen kielen itsetyydytyksestä yleisimmin käytettävät sanat ovat sukupuoli- ja genitaalineutraaleja. Pidän sukupuolineutraaliudesta monestakin syystä ja palaan siihen vielä myöhemmin.

Jos masturbointi on edelleen sukupuolineutraali sana, mutta nyt naisilla on sen lisäksi myös oma sana, se ilmpisiittisesti tukee ajatusta, että maskuliinisuus on normi. Miesten tavat tehdä asioita on tavallisia, naisten tavat tarttee ihan omat sanat. Jos taas masturbointi ja runkkaus jätetään sitten vallan miesten omaksi sanaksi, niin sitten muunsukupuoliset, neutraalit ja muilla tavoin mieheyden ja naiseuden ulkopuolelle jäävät jäävät ilman sanoja. Sukupuolineutraalius toisinsanoen kärsii.

Ruotsin sana "klittra" Nyt-liitteen mukaan korostaa naisen itsetyydytyksen eroa mieheen nähden ja klitoriksen merkitystä. Minulla on teille uutisia: kaikki klitoriksenhaltijat eivät ole naisia. (Trans- ja muunsukupuolisten piireissä tästä käytetään nimitystä cisseksismi. Cisseksismi tarkoittaa sitä, että oletetaan kaikkien vaginanhaltijoiden olevan naisia ja peniksenhaltijoiden olevan miehiä.)

Sanat ovat valtaa. Siksi toivon, että suomeen ei tuoda enää lisää sukupuolittavia sanoja, joista kehodysforiaa kokevat ihmiset voisivat ahdistua vielä vähän lisää. Ei se ole oikeasti tarpeellista.

Kommentit

Suositut tekstit