Avoin kirje perusjunnuille

Perusjunnujen #tyttö_poika-kampanja on noteerattu myös minun facebookissani.

Selvitetäänpä ensiksi yhteinen maaperä. On olemassa miehiä ja naisia. On totta, että näiden kahden sukupuolten välillä on selkeästi havaittavissa keskimääräisiä biologisia eroavaisuuksia. Minulle ei myöskään ole mikään ongelma, jos tyttö käyttäytyy tyttömäisesti ja poika poikamaisesti. Tai päinvastoin.

Asiat, jotka sen sijaan eivät ole totta:

1. Että sukupuolia on vain kaksi.

Tätä voi olla vaikea ymmärtää, jos itsellä ei ole ollut mitään ongelmia solahtaa jompaan kumpaan lokeroon ja ei ole joutunut kohtaamaan sukupuolen variointia. Sukupuolia on kuitenkin enemmän, kuin kaksi, sekä kromosomaalisesti, biologisesti, sosiaalisesti, että psyykkisesti. Kahta ensimmäistä käsittelen alemmassa kohdassa. Kahta jälkimmäistä minun lienee turha käsitellä, sillä minulla on aavistus, että ette kuuntelisi kuitenkaan.


2. Että geenit yksinomaan tukisivat näkemystä kahdesta sukupuolesta tai määrittelisivät ihmisen sukupuolen.

Aiheesta on kirjoitattu ennenkin ja lienee parempi, että linkkaan teille muutaman linkin, ettei tarvitse kaikkea toistaa.

Onko sukupuolella keho?
Sukupuolten biologia on monimutkainen juttu

Normaali tyttö, jolla on miehen kromosomitIhmisen sukupuoli on tulkinnanvarainen asia
Väärinkäsitys: Sukupuoli on vain biologinen ominaisuus

Lyhyesti: Ihmisellä on muitankin kromosomaalisia sukupuolivaihtoehtoja kuin XX ja XY. Ovat toki harvinaisia, mutta edelleen olemassa. XX-tyypilliset kromosomit eivät kuitenkaan takaa, että ihminen 1. omistaisi naiselle tyypilliset genitaalit, 2. näyttäisi naistyypilliseltä, 3. voisi lisääntyä naistyypillisesti tai 4. kokisi missään määrin itseään naiseksi. Ja sama toisinpäin. Te ette voi tietää kenenkään kromosomeja testaamatta niitä. Ette oikeastaan edes omianne. Kromosomeja testataan Suomessa varsin harvoin, mutta sukupuoli merkitään syntymässä jokaiselle.  Olisi absurdia väittää, että se perustuisi geeneihin.

3. Että feminismi ajaisi kaikkien sukupuolien poistamista.

Ei. Sukupuolineutraaliuden ideana on tarjota turvallinen kasvuympäristö ja tila kaikille, sukupuolesta riippumatta. Sukupuolineutraaliuden idea on se, että sukupuolella olisi vain niin paljon merkitystä kuin ihminen haluaa sille itse antaa. Miehet saavat olla miehiä ja naiset saavat olla naisia, mutta annetaan niiden muidenkin olla kuten heistä hyvältä tuntuu.

4. Että tämä teidän kampanjanne tukisi ihmisiä olemaan erilaisia.

Sen ajatuksen tuputtaminen, että olisi olemassa vain kaksi sukupuolta on psyykkisesti vahingollinen erityisesti henkilöille, joita asia oikeasti koskee, eli muunsukupuolisille. Henkinen väkivalta on väkivaltaa. Yhtä lailla olisi psyykkisesti vahingollista yrittää kasvattaa poika tytöksi tai tyttö pojaksi. (Kuten monille transsukupuolisille tapahtuu muuten edelleen.)

Antakaa oikeasti ihmisten olla erilaisia ja lakatkaa välittämästä niin hemmetin paljon siitä, mitä sukupuolta muut edustavat. Se ei koske teitä millään tavalla.


Ymmärrän, että normit ovat olemassa, jotta ihmisten ei tarvitsisi ajatella niin paljon ja hämmentyä, mutta joskus on ihan hyvä hämmentyä ja kyseenalaistaa omat näkemykset. Tätä asiaa ei ole loppuen lopuksi niin vaikea ymmärtää. Teidän ei tarvitse muuttaa identiteettiänne millään tavalla tämän vuoksi. Teidän sukupuolenne, sen ilmaisu tai teidän identiteettinne eivät ole millään lailla vaarassa, jos annatte näihin kahteen sukupuolikategoriaan kuulumattomille oikeuden sukupuolineutraaleihin tiloihin, termeihin ja lakiin.

Kommentit

Suositut tekstit