Sananen sukupuolikohusta

HS:NYT-liite: Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista koulussa, pelkästään etunimillä

Ensimmäinen reaktioni otsikointiin aiheesta, oli että mitä hemmettiä nyt taas. Ja tämä siis siitä huolimatta, että olen itse muunsukupuolinen ja kouluaikani olisivat olleet mukavampia ilman tarpeetonta (väärin)sukupuolittamista. 

Kyllä, tytöt ja pojat ovat käsitteinä sosiaalisia konstruktioita. Tiedättekö, mitkä muut ovat sosiaalisia konstruktioita? Kieli, Suomen valtio, koululuokka ja rap-musiikki. 

Kaikki edellämainitut ovat sosiaalisesti tuotettuja rakennelmia, joilla on mielivaltainen, historiansa aikana sovittu sisältö. Kaikilla niillä on aikansa ja paikkansa ja siitä voidaan käydä rajanvetoa, mitä kyseiset termit sisältävät ja mitä jättävät ulos. Ja kaikki ne ovat tärkeitä jollekulle heidän oman identiteettinsä kannalta. Kyllä, poikia saa sanoa pojiksi ja tyttöjä saa sanoa tytöiksi. Se voi olla ryhmäidentiteettiä voimistava ja positiivinen sana. Täytyy kuitenkin huomioida, että kaikki luokassa olevat lapset eivät välttämättä ole poikia ja tyttöjä. Sen takia on helpompaa ja yksinkertaisempaa vain sanoa lapset, oppilaat, koululaiset tai nuoret. 

Tuntuu, että tämäntyyppinen otsikko on tehty lähinnä provosoimaan ja nostattamaan someraivoa, joka ei varsinaisesti palvele vähemmistöjen asiaa. Sen sijaan itse opetushallituksen ohjeistuksen sisältö, kuten esimerkiksi tämä palvelee:
Yläkoululaisille opetetaan, mitä tarkoittavat termit panseksuaali (ei halua määritellä seksuaalista suuntautumistaan koskemaan vain joitain sukupuolia tai eivät koe sukupuolta olennaisena kiinnostuksen määrittäjänä), cis-sukupuolinen (mies tai nainen, joka ei koe itseään transihmiseksi, intersukupuoliseksi tai muunsukupuoliseksi ja ilmaisee sukupuoltaan pääosin syntymässä määritellylle sukupuolelleen ominaisesti) ja transsukupuolinen (kokemus omasta sukupuolesta ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta). 
 - NYT-liite
Kokonaisuudessaan tämä keissi onkin lähinnä uutisankka. Nostatetaan meteliä tyhjänpäiten.

– Otsikot ovat kyllä aika hupaisia. Tässä on tärkeä asia taustalla, mutta ei se ole tässä tärkeää, puhutaanko kouluissa tytöistä vai pojista. Kouluilla on oma tehtävänsä edistää tasa-arvoa. Nyt ihmiset luulevat, että on menty määräyksiin, mikä ei pidä paikkaansa. 
- YLE: Koulujen tasa-arvo-opas raivostutti vanhemmat – Opetushallitus: Kouluissa saa edelleen puhua tytöistä ja pojista
Lisäksi minulla ei ole kovin suurta luottoa siihen, että tämä muuttaisi käytännön tasolla asioita aivan hirvittävästi. Toivon tosin kovasti, että tulevien polvien lapsilla olisi sukupuolensa kanssa helpompaa koulussa ja tämä näyttäisi askeleelta oikeaan suuntaan. Vähän ehkä kokonaisuudessaan pöljästi toteutettuna, mutta kuitenkin. Ehkä se saa kustakin koulusta muutaman opettajan miettimään tarkemmin sukupuolittamistaan ja kehittämään asioita omasta puolestaan siten, että joillain tunneilla on sukupuolivähemmistöillä astetta kivempaa.

Kommentit

  1. Näen jo seuraavan päivän Iltiksen korjaavan uutisen otsikon: SÄÄNTÖ-SUOMI NÖYRTYI: sukupuolia ei kielletäkkään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ole kiva ja kirjoita minulle!

Suositut tekstit