Hullu koodari

Miksi minä näpertelen koodin kanssa? Miksi minä teen kotisivuille ulkoasuja? Mistä se lähti?

Kerrotaampa tämän harrastuksen genesis...
helmikuu 2007

On vuoden 2006 loppu. Rekisteröidyn Freewebs-nimiselle sivustolle, sillä haluan omat kotisivut. Kahlailen kaikki valmisulkoasut läpi ja kokeilen muutamaa. En pidä navigaatiosta. En pidä sivujen rakenteesta. Haluan muokata sitä enemmän, kuin valmis malli sallii. 

Ja onhan ne aika persoonattomiakin... 

Parhaisiinkin valmisulkoasuihin haluaisin tehdä edes pieniä muutoksia. Edes vaihtaa eri kuvan tuohon... ja toisen tuohon... ja saisiko tuota navigaatiota kuitenkin rukattua?

Eihän se nyt niin vaikeaa voi olla. 

elokuu 2007


Valitsen ”ota html-koodaus käyttöön”. Tätä ei voi peruuttaa. Jännittää. Menen katsomaan koodia. Koodari-n00bin naama venähtää varmaan pahemman kerran koodia möllistellessä.

Voi se olla.

Eihän siitä sekamelskasta ymmärrä mitään! Mitä mun tälle pitäisi tehdä? Luultavasti vain rikon jotain. Onko tuo kaikki edes tarpeellista? Näyttää kyllä todella vaikealta. 

Mutta kun minä haluan.

Eksyn sivustolle, joka kantaa nimeä ”Menthal27”. Aloitan ihan alusta. Mitä pitää tehdä ensiksi, mitä sitten... Pian minulla on kasassa jotain, missä on otsikkokuva, jotain linkkejä ja tekstiä. Huomaan, että väreillä on kiva leikkiä. Huomaan myös, että pelkällä ”center” ”left” ja ”right”-toiminnoilla on vaikea saada asioita asettumaan toisiinsa nähden siististi.

heinäkuu 2008
Harhailen yhä syvemmälle koodailun julkisiin saloihin. Alan seurailla, miten muilla sivustoilla on tehty asioita. Kurkin lähdekoodia ja katson, mitä ymmärrän siitä. Kopioin pätkän ja katson toimiiko. Jos toimii, niin mitä tapahtuu, jos vähän muuttelen arvoja. 

Mitä kaikkea näille voi tehdä?

Minulle tulee erilaisia visioita ulkoasuista ja pyrin vajavaisilla koodaustaidoillani niitä parhaani mukaan toteuttamaan. Onnistun enemmän ja vähemmän, mutta kehityn ja opin lisää. Html-koodaukseen liittyy mukaan myös css ja iframet vaihtuvat diveihin. Ajan myötä myös php ja javascript paljastuvat varsin käyttökelpoisiksi rakennusmateriaaleiksi.

huhtikuu 2012
Maailma on avoin. 

Tuntuu, ettei ole mitään, mitä ei voisi vähintäänkin opetella tekemään. Kieriskelen siinä tunteessa ja värkkäilen omille sivuilleni entistä hienompia ja kehittyneempiä ulkoasuja. 

On vuosi 2011. Yhdellä kaverillani on projekti. "Vapaamuotoinen, omaehtoisen elokuvan tuottamiseen erikoistunut kuvausryhmä", Studio Korppikela. Korppikela tarvitsee sivut ja minä tiedän, miten sellaiset tehdään. Vuoden 2012 aikana nousee pystyyn Studio Korppikelan sivut.

Vuoden 2012 aikana päädyn myös mukaan Oulun ensimmäiseen poikkitieteelliseen speksiin, PahkiSpeksiin. Sanon, että haluan tehdä jotain visuaalista, ehkä taittoa tai webdesignia. Päädyn webmasteriksi ja tammikuussa 2013 avaan PahkiSpeksin sivut


Seitsemäntenä päivänä hän katsoi kaikkea luomaansa ja totesi, että näin on hyvä- Krhm. Olen luonnollisesti ylpeä kehittymisestäni, mutta sen perfektionistisen puolen mielestä työn jäljessä on vielä parannettavaa. Pystyn parempaankin. Voin opetella tekemään nämä vielä toimivammin ja näyttävämmin... Mutta kelvatkoon... nyt toistaiseksi.

Kommentit

Suositut tekstit